top of page
  • Anca Ditu

București - pete de culoare

Updated: Jul 30, 2021

Care e prima culoare care îți vine în minte când te gândești la București?

Cenușiu, nu? Pentru că are multe blocuri nerenovate, multe clădiri vechi și scorojite, pentru că are puține spații verzi și prea mult praf, pentru că oamenii nu se îmbracă prea colorat.

Așa e și totuși nu e așa. Dacă vrei să descoperi culoarea orașului nostru, trebuie să o cauți. Nu prea mult, pete de culoare se încăpățânează să apară la tot pasul, să învioreze peisajul și să bucure privitorii.


Și mi-a venit ideea să caut prin pozele mele din telefon câteva instantanee colorate din București. Făcute în timp, nu pentru vreun articol de blog ci pentru plăcerea de moment de a imortaliza scene din orașul acesta, pe care îl iubesc așa cum este. Nu este o selecție studiată prea mult, ci a ieșit ca dintr-o joacă, cam așa:


ALB - zăpada proaspăt căzută, pomi înfloriți, case aristocrate, statui vii, un colț de palat...


GALBEN - același parc în primăvară și toamnă, case în lumina apusului sau un instantaneu pe un bulevard...


ROZ - pomi înfloriți (am foarte multe și cu greu am ales câteva poze pentru că primăvara se repetă la fel de frumos în fiecare an), ziduri pictate, Ateneul roz din octombrie, fetițe la joacă...


AURIU - aici e mai subiectivă alegerea pentru că nu doar cupolele sclipind în soare sau bradul de Craciun din piață par de aur ci și frunzele toamnei în apus sau clădirile boierești (restaurate sau nu) luminate. Există acea golden hour, trebuie doar surprinsă.


VERDE - aici e simplu - e natură, fie că e în Delta Văcărești sau în Cișmigiu; și aici a fost greu de ales, pentru că sunt multe oaze verzi între betoanele orașului (eu chiar acum, în timp ce scriu, mă uit pe fereastră și mă bucur că până la blocul vecin mai e cale de câțiva pomi și văd doar verde în fața ochilor). Dar mai e și pe stadion, la Târgul de carte sau într-o seară ascultând canțonete la Operă...


ROȘU - fie că este video mapping sau un simplu apus de soare, mușcate la o fereastră de cartier, un colț de Gradină Botanică în octombrie sau o turistă de duminică care vânează peisaje urbane, am găsit multe sclipiri de roșu, hoinărind prin oraș.


ALBASTRU - cer de zi și de seară, Operă (afară și înăuntru), artă murală, lumini urbane, bazinul "de cartier" la care merg, culoarea dragă mie e la tot pasul...MARO - nu e o nuanță veselă, nu pare o culoare prietenoasă dar am găsit-o înnobilând clădiri vechi, colorând ruine ciudate și am surprins-o în instantanee frumoase cu statui vii sau păsări pregătindu-și cuibul lângă fereastra mea.

VIOLET - flori și lumini vibrante. Spectacol și atât.


Nu am căutat negru și gri, dar închei cu un colaj multicolor, ca să demonstrez că orașul meu este complet.


Te provoc și pe tine, cititorule, la un exercitiu aproape artistic: caută și tu bucăți colorate de oraș, sunt surprinzător de multe.

Privește orașul cu alți ochi, s-ar putea să te (re)îndrăgostești de el !


iulie 2021

98 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page