top of page
Anca Ditu

Hong Kong e o alta lume...

Updated: Mar 22, 2023

..o lume pestrita, zgomotoasa, luminoasa, stralucitoare. Este o lume asezata pe verticala, in care un zgarie nori parca nesfarsit sta lipit de un templu mic in care abia pot intra cateva persoane sa aduca ofrande; o lume in care toti oamenii, de la copii la batrani sunt legati de telefonul mobil dar aprind betisoare parfumate ca sa alunge spiritele rele.




Dar sa incepem cu inceputul.

Am ajuns in HK dupa 12 ore de zbor neintrerupt (acesta fiind doar al doilea zbor, de la Londra . Mai adauga un zbor scurt, de la Bucuresti la Londra de doar 3.5 ore + inca vreo 4 escala si vezi cat de departe era destinatia noastra… cam la capatul lumii, intr-adevar). Dar, fiind mai spre soare-rasare, am dat ceasurile inainte cu 6 ore si iata-ne! Ne-am ascuns haina de iarna si ghetele si ne-am pregatit de primavara insorita (20-22 grade).

Prima bucurie a fost, evident, reintregirea familiei, direct in aeroport . Copilul cel mare ne astepta (a fost surpriza pentru ca intalnirea ar fi trebui sa aiba loc direct in campus) si ne-am regasit toti 4 cu emotie si bucurie.

Sa inceapa vacanta deci ! Cam nauci si obositi (jet lag-ul este o realitate, am simtit-o pe pielea noastra, mai ales in a doua noapte) ne-am inceput explorarea.

Intai ne-am familiarizat cu mediul academic: campus, caminul studentului, universitatea.


Nu am mai avut niciun soc acum, stiam deja cum arata o universitate civilizata (respectiv cea din Canterbury) si tot asa ne-a intampinat si University of Hong Kong (care e considerata a doua cea mai prestigioasa institutie de invatamant superior din Asia, dupa Singapore);

– modern, super utilat, spatii ample, ordine. Adica asa cum ar trebui sa arate orice scoala adevarata.


In schimb tot restul m-a uluit. Padurea de zgarie nori oriunde intorci capul, aglomeratia si zgomotul dar cumva nederanjante pentru ca haosul pare ordonat chiar si pe strazi.

Muzeele extrem de atragatoare – am vizitat cateva si cu greu le-am parasit pentru ca erau captivante pentru orice varsta: interactive, frumos si usor explicate, nu teorie pura ci aplicatii, reconstituiri la scara mica de obiecte, decoruri, momente istorice, epoci. Ca sa fiu explicita, e vorba despre Muzeul Maritim, Muzeul de Istorie, Muzeul de Stiinte.

Modernismul e la el acasa. Hong Kong-ul e un oras intins pe cateva insule plus o parte continentala, acolo unde inca mai exista granita cu fosta si viitoarea patrie mama - China. Pana in 2047 mai au inca autonomie, asta insemnand moneda proprie, un dialect diferit (aici se vorbeste cantoneza fata de mandarina vorbita in cea mai mare parte a Chinei) si auto determinare, dar apoi vor deveni un alt oras chinezesc, o perspectiva care incepe sa ii sperie si sa ii intristeze pe locuitori. Desi arata la fel cu vecinii din nord, ei circula pe dreapta, vorbesc cu totii engleza, gandesc occidental, comemoreaza masacrul din piata Tienanmen. 2047 pare departe dar nu e deloc…


Din mainland spre insule se merge cu ferry, cu masina sau cu metroul pentru ca pe sub apa exista tuneluri si sosele…. Pare incredibil dar acolo e foarte natural.


Si tot natural este ca la o aruncatura de bat de un cartier de zgarie nori sa intalnim un sat traditional de pescari, Tai O, unde totul arata ca in evul mediu – cu locuinte lacustre mici si saracacioase, cu piete rurale unde gasesti cele mai neasteptate oferte culinare (da, si serpi, si insecte si plante cu proprietati vindecatoare sau afrodisiace), unde te poti plimba cu barca printre casute si cauta cu privirea in larg dupa delfinii roz (nu, noi nu i-am vazut), sau poti urmari podul extravagant, lung de 55 km (din care 7 km trec pe sub apa !) dintre Hong Kong si Macao….



La ei SF ul e o realitate palpabila …


In apropiere de sat exista manastirea Po Lin, un vestit centru spiritual budist si unde troneaza cea mai mare statuie a lui Budha sezand.


Am fost si noi acolo, am aprins betisoare si ne-am rugat in limba noastra, la Dumnezeu nostru. Cred ca toate rugaciunile sunt ascultate acolo, indiferent catre cine se roaga miile de vizitatori ce vin zilnic acolo.






Aici am intampinat Anul Nou Chinezesc - Bine am intrat in Anul Porcului ! Asta inseamna ca va urma un an al norocului si bunastarii.

Anul acesta Anul Nou a inceput pe 5 februarie si toate festivitatile dedicate lui sunt reunite in Festivalul Primaverii.

Decoratiuni rosii atarnate la usi si ferestre, lampioane, mandarini pitici (sau qumkuat) in ghivece, plicuri rosii cu bani (darul traditional de Anul Nou), parade stradale cu dragoni si care alegorice, purcelusi roz simpatici in toate reprezentarile posibile (de la bomboane, la gonflabile sau statui in toata regula) si nelipsitele pocnitori si artificii.



Ca doar asa, spune legenda, a fost indepartat spiritul malefic Niam ce teroriza populatia, si, de fericire oamenii au inceput sa celebreze Festivalul Primaverii.

Gung Hei Faat Coi !


Martie 2019




16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page