top of page
  • Anca Ditu

Semicentenar

Updated: Jan 2, 2023

Ajung iar la sfârșitul unui an și e momentul să îl analizez. Îmi e tare drag să privesc în urmă pentru că a fost un an care a trecut ca un iureș, dar care a fost plin și bun și mi-a lăsat în urmă amintiri frumoase.


A fost anul cu rezultate academice pentru băieți. Trei absolviri merituoase și o intrare triumfală la facultate – au însemnat un tur de forță cu ceremonii, premii, bucurie și multă emoție, făcând din noi cei mai mândri părinți din lume.

Avem acum un băiat mare ce primește salariu și plătește taxe în UK, lucrează colateral în lumea filmului și, evident, privește înainte.

Avem un băiat mic student în anul întâi care face fotografii (și câteodată le mai și expune), scrie mici scenarii și le filmează. Pare o joacă serioasă, dar de fapt e studiu și acumulare de experiență - și privește și el înainte.


A fost anul în care istoria ne-a dat din nou emoții și, după pandemie, ne-a adus un război la hotare. La noi e liniște și pace, dar am avut ocazia să iau contact, chiar și tangențial, cu drama din Ucraina. Hazardul mi-a adus în cale o familie de refugiați (o mamă cu doi copii), fugiți din Kiev cu rucsacul în spate…conduși doar până la graniță de tatăl lor, rămas acasă. I-am găzduit câteva zile, i-am liniștit și le-am arătat puțin din viața noastră normală, ne-am jucat cu ei si i-am plimbat, ajutându-i apoi să ajungă în Franța unde sunt și acum. Eva și Bogdan merg la școală și învață franceza, tatăl lor este încă în Ucraina și tocmai a fost mobilizat. Iar mama lor, Olga, împărțită între bucuria de a avea copiii în siguranță, dorul și grija pentru ce a lăsat în urmă, a rămas prietena mea și ne scriem des. Nu știe ce va fi la anul dar speră și ei, ca noi toți, că va veni și pacea. Sunt mândră și cred că a fost cea mai bună faptă de anul acesta.


A fost anul din viața mea în care am călătorit cel mai mult. A fost ca o descătușare după pandemie (deși ne-am început peregrinările încă de la începutul anului, când încă se purta mască și se făceau teste și declarații). Nu ne-a împiedicat însă să explorăm – să revedem locuri cunoscute dar să și descoperim locuri noi.

Tradiția din familia noastră s-a păstrat și anul acesta – majoritatea excursiilor noastre au fost surprize cu destinații aflate uneori direct în aeroport, alteori după aterizare. Palpitant … dar ce frumos!

A fost fascinanta Iordanie, a fost frumoasa Sicilie, a fost Olanda la momentul înfloririi lalelelor, a fost Provence, a fost litoralul Greciei, a fost Marea Britanie (care deja a devenit o constantă în drumurile noastre, pentru ca acolo ne stă copilul și găsim orice pretext să ajungem la el). A fost și minunata croazieră pe Mediterana (care a fost, îmi place să cred, cadoul de ziua mea) în care ne-am plimbat toți patru prin orașele porturi și ne-am simțit răsfățați.


Au fost spectacole, au fost concerte prin Europa (cu artiști mari, pe care nu am crezut că îi voi vedea vreodată live), au fost mii și mii de pași făcuți zilnic prin lumea asta de care nu mă pot sătura vreodată.


A fost anul în care am continuat să înot aproape zilnic, în care am continuat să muncesc (tot de acasă, pentru că pandemia mi-a lăsat o nouă normalitate), în care mi-am întâlnit mai des prietenii vechi, dar am cunoscut și oameni noi, buni; a fost anul în care m-am jucat mai mult cu copiii din jur, am bricolat cu ei și m-am simțit mai creativă.

Și toate acestea într-un an.


O recenzie care sună a laudă, știu. Dar am ales să fiu optimistă și să văd doar binele din jurul meu.

Și chiar așa mi-a fost anul ăsta pentru care sunt recunoscătoare, anul în care am împlinit 50. Și tare bine îmi pare!

decembrie 2022

199 views2 comments

Recent Posts

See All

2 Comments


nicole.nitu
Dec 30, 2022

Minunat bilanțul anului 2022 !Vă doresc un An Nou cu bine și bune și multe călătorii descrise atât de frumos de tine Anca!🥳🥂🤗

Like

serasttto
serasttto
Dec 29, 2022

Minunat! Va doresc sa aveti un An Nou fericit, sanatos, "plimbaret"! Bravos pustilor, parintii sunt mandri de voi! Numai bine... sa ne revedem si cu mai mult bine in 2023!♥️

Like
bottom of page