top of page
  • Anca Ditu

FIKA și HYGGE – sau modelul scandinav pentru starea de bine

Updated: Mar 19, 2021

Mi-au apărut destul de recent acești doi termeni în fața ochilor. Nu se pot traduce mot-a-mot pentru că nu sunt doar două cuvinte cu un corespondent identic în dicționar, sunt de fapt expresia unui sentiment sau a unei stări de spirit. Le-au enunțat scandinavii, dar sunt valabile oricăruia dintre noi.

Și m-am gândit să scriu despre ele acum pentru că avem nevoie să le aplicăm, ca să încercăm să trecem mai ușor prin această perioadă bulversantă și să ne bucurăm un pic mai mult de fiecare zi… fie ea și pandemică.


Încep cu fika – pentru că ea este un concept mai simplu, e un moment pe care îl poți descrie concret și care mă va ajuta să trec mai ușor spre …hygge.

Ce e fika și de unde am aflat despre ea? Aici m-a ajutat catalogul Ikea și îmi voi permite să îl citez pentru că a explicat cel mai simplu:

“Probabil că fika este cel mai suedez lucru cu putință. Acordă-ți câteva minute în fiecare zi – cu prietenii, familia sau colegii – pentru acest ritual relaxat ce include cafea, prăjituri și sandvișuri”

E simplu, într-adevăr și stă la îndemâna oricui. Pentru suedezi este de la sine înțeles - pur și simplu la un moment dat, în cursul zilei se opresc din ce fac și își îngăduie să savureze o cafea sau un ceai și ceva de ronțăit. Nu pe tastatură, răspunzând în același timp la vreun mail, nu cu telefonul în mână, ci departe de social media.

Nu e un scenariu greu de pus în practică și fiecare dintre noi l-am trăit adesea. În fond cafea sau ceai bem zilnic și sigur mai “păcătuim” ronțăind ceva dulce sau sărat între mese. Dar pentru suedezi face parte din rutina de zi cu zi, e un pretext tare bun să fure câteva clipe de respiro din iureșul cotidian și să se bucure de această pauză alături de cineva drag.. sau măcar simpatic.

Cu siguranță anul acesta ne-a schimbat tuturor rutina, ne-a izolat și ne-a înmulțit angoasele. Poate că lucrezi de acasă (așa cum fac și eu acum), deci pauza de fika cu o colegă nu se mai poate aplica. Dar cred că există soluții, pentru că familia îți rămâne aproape iar prietenii rămân prieteni și îi poți întâlni pe zoom sau whatsapp (mda… deci ne întoarcem vrând nevrând la social media…)

Poate că nu în fiecare zi putem să fim fizic alături de ei dar cumva trebuie să păstrăm ideea: hai să facem o pauză din orice și să ne îngăduim, chiar și în mijlocul zilei o bucățică de timp pentru o cafea și o prăjiturică.

“Face minuni pentru suflet” – tot cei de la Ikea au spus-o.

P.S. Știi cum poți ține minte acest cuvânt simpatic? Inversează silabele și vei simți imediat aroma de cafea. ☕️


Fika de fapt face parte din hygge. Cum adică?

În primul rând hai să învățăm să rostim: hygge se pronunță aproximativ [hiu-ga].

Eu l-am și ascultat, există și “tutoriale” pe youtube pe această temă.

Sigur, nu o să ne iasă ca unui danez dar nu asta e important, nu se va supăra nimeni.

Dar totuși, ce este hygge? Am tot citit definiții și explicații în nenumărate formulări și toate înseamnă cam același lucru – arta de a trăi bine prin momente de confort simplu, sentimentul de împlinire sufletească în fața unei bucurii mărunte.

S-a tot scris că danezii sunt cei mai fericiti oameni din lume; se știe că au chiar și un institut în care se studiază fericirea. Pare că are legatură cu nivelul lor de trai, cu gradul înalt de civilizație, cu ordinea și curățenia din țara lor. Și totuși, dacă ne gândim la vremea rece și aspră, cu nopțile lungi și friguroase de iarnă, cu zăpezi mari și soare zgârcit…mediul lor parcă nu mai pare așa ospitalier și optimist.

Și totuși danezii, ca și ceilalti vecini scandinavi, au învățat o lecție a optimismului și au găsit o rețetă a bucuriei în lucruri simple, așa că până și iarna devine luminoasă și caldă.

Etimologia acestui cuvânt se pierde în trecut, pe vremea vikingilor, însemna “a gândi” și “a fi satisfăcut” in norvegiana veche . Danezii l-au împrumutat în sec XIX cu sensul de “a consola, a încuraja”- iar acum, atât ca substantiv, adjectiv sau verb exprimă momente, acțiuni și senzații de bine, înseamnă doze mici de fericire intimă.


Fika, despre care am scris mai sus, e unul dintre ele .

Pornind de aici, mi-am dat seama că hygge o fi el “brand scandinav” dar e la îndemâna oricui, oriunde în lume. Și e bine să îți dorești aplicarea acestui concept în mod conștient în viața ta de zi cu zi, mai ales în perioadele tulburi și pesimiste. Pentru că în cele vesele și liniștite îl aplici oricum.

Apoi am stat și m-am gândit ce înseamnă hygge pentru mine.

Fără să fi știut dinainte, eu practic hygge dintotdeauna, pentru că încerc zilnic să fac câte ceva care să îmi placă și să mă mulțumească. De exemplu, în fiecare seară citesc măcar câteva pagini, oricât de obosită aș fi.

În ultimul an am mai trișat – pentru că am fost nevoită să lucrez de acasă - așa că diminețile sunt mai lungi și mai liniștite iar cafeaua de lângă tastatură a devenit cafeaua de pe balcon sau din pat – asortată cu o carte. E un moment așa de simplu și care îmi place așa de mult!


Grădinăritul cred că este o altă definiție corectă pentru un moment hygge. Dacă nu am o gradină în jurul casei, sigur am un balcon și un pervaz și, chiar printre blocuri, îmi văd de departe ferestrele vesele de la etajul 3 pline de flori colorate, îngrijite zi de zi.


Hygge nu este despre a avea, ci despre a fi. Nu despre a lua, ci despre a oferi sau împărți.

O achiziție scumpă nu cred că împlinește sufletește, ea dă doar satisfacție și mângâie orgolii; o achiziție modestă însă vine cu alt sentiment.

Flori și cărți – îmi plac și îmi place să le cumpăr, îmi dau o stare de bine. Și, în egală măsură, îmi place să le ofer prietenilor și să îi văd că se bucură. Da, eu cred ca a oferi un dar mic și inspirat este o rețetă hygge.

Așa cum o ambianță hygge este mereu în casa noastră pentru că, indiferent de anotimp, cu sau fără ocazii, avem flori. Pe care le primesc – așa că și eu sunt un destinatar răsfățat.


Hygge mai cred că înseamnă și o pereche de șosete colorate, călduroase (danezii au chiar un cuvânt pentru asta: “hyggesokken”) și o păturică moale care sa îmi țină de cald într-o seară rece când stau cuibarită pe canapea (fără focul din șemineu în fundal din imaginile clasice).

Sau o plimbare hai-hui prin oraș sau prin natură, în care privim case și copaci, ne amuzăm privind copilași care aleargă și se împiedică, mâncam pizza și ne facem poze.


Înseamnă de fapt bucuria de a face parte dintr-o familie, despre căminul nepretențios dar intim în care ne strângem seara. Înseamnă castronul cu floricele care umple apartamentul de miros și care înseamnă că ne pregătim să ne uităm la un film.


Sau poate însemna un alt parfum difuz de cameră, precum spiritul vacanței de iarnă, când stăm seara la povești cu ai noștri, plini de aromele Sărbătorilor - scorțișoară, portocală sau vanilie, sau făcând planuri pentru vacanțele viitoare.

E adevarat, anul acesta planurile nu s-au mai împlinit, dar oricând există și un an următor și e atât de bine să îți imaginezi vacanțele ce vor veni…

Și pentru că am amintit de Sărbători – probabil ca atmosfera de Craciun este cea mai hygge posibila (“Julehygge” ar zice ei), si noi ne straduim in fiecare an sa o pastram la fel de simpla si frumoasa: familie, colinde, cadouri pregatite pe ascuns, din timp si puse noaptea sub brad pentru a fi deschise ca niste surprize mult asteptate in dimineata de 25. Si masa plina de bunatati, fireste.


Dar tot hygge inseamna un pranz obisnuit, cu supa si felul doi, intr-o duminica in care suntem toti acasa in jurul mesei din bucatarie. Ideal ar fi in 4, dar in ultimii ani ne multumim si cu 3 iar al 4-lea ne intregeste cvartetul prin conversatiile zilnice prin video call – cam asa se intampla cand copiii cresc si isi iau zborul…

Dar hygge nu inseamna doar momentul in care lucrez la pasiunile mele ci si cel in care urmaresc pasiunile celui drag de langa mine. Citesc si trag cu ochiul la sotul meu care picteaza acasa si chiar daca sufrageria noastra nu arata a atelier ci e doar plina de carti si de tuburi cu vopsea, e tare placut sa stii ca e fundal pentru lucrurile care ne bucura.


Hygge inseamna adapost, caldura, simplitate, o lumanare aprinsa la fereastra, o ciocolata calda, o conversatie cu o prietena, o felicitare de Craciun sau o placinta facute chiar de mine, 5 minute de Mozart sau de Queen, un eseu pe care il scriu cand simt ca am ceva de spus. Si cred ca as mai putea umple o pagina cu enumerari, dar ma opresc…..

Hygge sunt momente de liniste si de impacare. Sunt clipe de apreciere a frumusetii care exista in jur. Uneori nu o vedem dar ea e acolo.

Este un proverb care spune ca “daca vrei sa te simti bogat, numara lucrurile pe care le ai si nu sunt cumparate cu bani”. Desi diferite pentru fiecare, toate impreuna sunt hygge si ne fac ceea ce suntem si ceea ce iubim.

Deci, hai sa fim un pic hygge in fiecare zi, ne vom simti un pic mai fericiti sau macar mai multumiti, chiar daca vremurile nu sunt usoare. Eu asta am inteles din aceasta filozofie scandinava.

P.S. Si daca vrei sa tii minte si acest cuvant, gandeste-te la o imbratisare in engleza. Cam asta e, nu? 🤗

Inspiratie: “Cartea despre hygge. Arta daneza de a trai bine” – Louisa Thomsen Brits


Noiembrie 2020

322 views1 comment

Recent Posts

See All

1 comentario


Tudor Ditu
Tudor Ditu
07 nov 2020

Un articol frumos. Sa continui cu astfel de articole!

Me gusta
bottom of page