top of page
Anca Ditu

Scanteia de viata

Updated: Mar 20, 2020

Un roman al rezistentei





Recomand aceasta carte nu pentru ca e scrisa de Remarque (unul din scriitorii mei preferati), nici pentru ca trateaza drama razboiului (de asemenea o tema din care am citit multe carti).

O recomand pentru ca este scrisa extrem de bine, onest si obiectiv, desi patima exista in spatele randurilor si asta nu doar pentru ca vorbim despre un mare scriitor german care a militat impotriva nazismului. Este o poveste fictiva dar incredibil de realista despre viata intr-un lagar german in ultimele luni de razboi. 509 – numarul de pe coperta este personajul principal, detinutul nr. 509 - dar povestea este despre absurditatea razboiului si drama generala a prizonierilor si cruzimea calailor lor.


Cartea a fost publicata prima data in 1952 si poate fi considerata un omagiu adus surorii sale Elfriede Scholz, care a fost executata de catre nazisti in 1943 intr-un lagar de concentrare.
Cine a fost Erich Maria Remarque?

Erich Maria Remarque (pe numele real Erich Paul Remark, 1898 - 1970) este unul dintre cei mai cunoscuti autori germani, ale carui scrieri reflecta realitatile istoriei Germaniei din secolul trecut, in special cele doua razboaie mondiale si perioada interbelica.

Primul roman publicat a fost Nimic nou pe frontul de vest (1929), o poveste impresionanta despre drama razboiului dar in acelasi timp un manifest pentru pace, scrisa in urma propriei lui experiente de soldat - a fost un mare succes si i-a adus recunoasterea internationala. Pentru acest roman a fost nominalizat in 1931 atat la Premiul Nobel pentru Pace dar si la cel pentru Literatura - un mare veto "obtinand" chiar de la Asociatia Ofiterilor Germani care l-au considerat ofensator. Filosofia pacifista a lui Remarque si condamnarea fascismuluii îi irita pe conservatorii si nazistii nemti. În 1932 scriitorul emigreaza in Elvetia. În 1933, anul venirii la putere a nazistilor, acestia îi ard cartile in public; ulterior, în 1938 ii retrag cetatenia germana.

Alte titluri: Drumul spre casa (1931), Trei camarazi (1936, 38), Iubeste pe aproapele tau (199), Arcul de triumf (1945), Soroc de viata si soroc de moarte (1954), Obelisul negru (1956), Noapte in Lisabona (1962).

Remarque a fost tradus in mai mult de 50 de limbi, in milioane de exemplare.

20 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page