top of page
  • Anca Ditu

Fetele dispărute din Paris

Updated: Feb 22, 2021

de Pam Jenoff


O altă fațetă a războiului, încă o pagină scrisă de alți eroi rămași anonimi. Este vorba, de această dată, de agenții infiltrați de Aliați în Franța ocupată, cu scopul de a transmite informații, de a sprijini Rezistența franceză și a ajuta în pregătirea invaziei din iunie 1944. O parte au fost femei care, înainte de a fi trimise pe front, au fost pregătite în Anglia, în cadrul unui serviciu de operațiuni speciale – identitățile lor au rămas secrete, iar pentru cele ce nu s-au mai întors autoarea a imaginat o reconstituire a poveștii lor, dar și un omagiu.

Este o poveste scrisă alert, captivant, pe doua planuri, și este o ficțiune istorică - deci bazată pe fapte reale.


Așa cum fac de fiecare dată, la sfârșitul lecturii am cautat pe net informații despre aceste operațiuni, ca sa verific ce am aflat și ca să aflu detalii suplimentare. Și așa am descoperit-o pe Vera Atkins. Ea este sursa de inspirație a unuia dintre personajele centrale și am citit lucruri foarte interesante despre ea. Ea însăși a avut o viață ca un roman și, nu în ultimul rând, am descoperit că a fost româncă.


Pam Jenoff este scriitoare, avocată și profesor de drept la Rutgers University (SUA). Este autoarea mai multor romane bestsellers (de dragoste sau ficțiune istorică), unele fiind nominalizate la prestigioase premii literare. Autorea a fost nominalizata la Goodreads Choice Awards Best Historical Fiction


august 2020

27 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page