top of page
  • Anca Ditu

Eugenia

Updated: Mar 20, 2020


Daca ati citit Jurnalul lui Mihail Sebastian va recomand cu drag Eugenia lui Lionel Duroy.

Eugenia este o fata imaginata de autor dar plasata in lumea reala descrisa de Sebastian. Penduland intre Iasi si Bucuresti, tanara eroina se maturizeaza si isi formeaza constiinta in tulburii ani ‘40. Ea il iubeste pe nefericitul scriitor, ea se intalneste cu personajele reale ale jurnalului sau, ea traieste in lumea absurda a Romaniei lovite de antisemitism si de razboi.Cartea nu este un neaparat love story desi dragostea este acolo; este mai mult o cronica a istoriei traite de romanii obisnuiti dar si personalitati ale epocii, o poveste despre dezumanizare dar si despre revelatia asupra absurditatii razboiului si a sovinismului.

Daca nu as fi stiut ca autorul este francez, as fi jurat ca este opera unui compatriot de-al nostru pentru ca este foarte bine documentata si detaliat scrisa, este surprinsa cu acuratete atmosfera autohtona iar informatiile istorice dovedesc o profunda cunoastere a tarii noastre, dar si a cartii lui Sebastian.

Iar daca nu ati citit Jurnalul lui Sebastian, cititi-l, este o lectie de  literatura, de istorie, de toleranta si un manifest impotriva urii – atat de actuale si in ziua de azi.

P.S. Aseara l-am cunoscut pe autor (chiar de ziua lui, a implinit 70 ani). Si pe langa talent, i-am admirat inca o data alegerea pentru istoria si literatura noastra.

Octombrie 2019
17 views0 comments

Recent Posts

See All

Yorumlar


bottom of page