top of page
  • Anca Ditu

Cântecul păsărilor

Updated: Feb 23, 2021

O carte despre razboi și despre moarte - o pledoarie pentru viață.


S-au scris foarte multe cărți despre războaie dar parcă fiecare aduce ceva nou, dezvăluie laturi necunoscute și violente ale acelor ani dramatici.

De data aceasta Primul Război Mondial - o frescă copleșitoare despre viața mizeră și dureroasă din tranșee și din tunelurile  săpate sub câmpurile de luptă de pe frontul de vest de către nenumărații tineri împinși fără voia lor într-un război inuman ăi absurd.

Personaje complexe și situații critice surprinse cu un realism dur, completate cu o poveste de iubire antebelică și o “moștenire” spirituală către o generație ulterioară – toate au construit un tulburător roman-omagiu despre condiția umană a soldatului care moare și a celui care supraviețuiește.


Pentru mine - o carte de 5*.


În 2012 a fost ecranizată într-o montare emoționantă, cu Eddie Redmayne în rolul principal.


P.S. La un moment dat în carte se vorbește despre monumentul (Thiepval, Franta) închinat celor peste 70.000 soldați englezi dispăruti în bătăliile de pe Somme, fără a avea un mormânt. Ca o ciudată coincidență, zilele trecute în timp ce o citeam, am trecut pe lângă Mausoleul de la Mateiaș (lângă Câmpulung Muscel) - închinat eroilor români căzuți în această zonă în Marele Război - l–am vizitat și mi-am amintit că în august 1916 România intra și ea în acest război iar povești dramatice precum cele din carte au avut, cu siguranță, corespondent și în armata română.august 2020

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page