top of page
  • Anca Ditu

Poporul cărții

O carte despre o carte.... cumpărată de pe o tarabă, fără vreo altă inspirație în afara numelui ei. O poveste pe care n-am putut să o las din mână, despre călătoria unei cărți prin istorie, străbătând secole și țări, furată, ascunsă, salvată, trecută din mână în mână de evrei, musulmani și creștini, supraviețuind Inchiziției, Războaielor Mondiale și Războiului din Bosnia Herțegovina... o împletire de povești reale și fictive ce au în centru o carte care chiar există... neprețuita Hagada din Sarajevo.


Am citit despre ea pe net după ce am terminat romanul (așa v-aș sfătui și pe voi) și m-am înclinat în fața eforturilor (menționate în postfață) și talentului autoarei de a construi o poveste captivantă care mi-a adus, în afara plăcerii lecturii, un plus de cultură generală.


O carte descoperită fără vreo recomandare dar pe care o recomand (chiar dacă eu aș fi dat la o parte din detaliile din viața privată a personajului contemporan, restauratoarea de secol XX, și influența de scenariu senzațional hollywoodian din final)!


P.S. Hagada este un manuscris al unui text evreiesc care stabilește ordinea Sederului (ritualul festiv celebrat în prima noapte a Paștelui ebraic). Citirea Hagadei la masa Seder este o împlinire a datoriei fiecărui evreu de a ști și a spune mai departe despre eliberarea din robia egipteană a strămoșilor săi conduși de Moise.Geraldine Brooks - jurnalistă, scriitoare, profesor invitat la Harvard.

Născută în Australia în 1955 dar locuind acum în Statele Unite, a scris reportaje despre conflictele din Orientul Mijlociu, Africa și Balcani dar și literatură de succes, devenind câștigătoare a premiului Pulitzer pentru ficțiune (romanul March - 2006).

26 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


serasttto
serasttto
Sep 04, 2022

Dupa articolul asta chiar imi vine sa cumpar cartea! Felicitari!❤️

Like
bottom of page